MUNvraagbeantwoord


Wat houdt simonly nu eigenlijk precies in?

Introductie

Een sim-only abonnement is een abonnement waarbij je geen dure cadeaus of telefoons krijgt. Normaal kosten zulke 'gratis' telefoons en cadeaus honderden euro's. Bij een sim-only abonnement krijg je deze spullen niet, en de besparing wordt verwerkt in het abonnement. Zo bel je tot 80% (!) voordeliger.

Wat heb ik nodig?

Om te bellen met een sim-only abonnement is het wel noodzakelijk dat je zelf al een telefoon in je bezit hebt. Je bestelt bij een sim-only immers alleen een simkaart en geen telefoon. Kijk voor meer informatie of je telefoon geschikt is op de pagina uitleg sim-lock

Wat is het verschil met prepaid

Het verschil tussen een sim-only en prepaid is dat je bij sim-only de rekening achteraf betaalt. Een sim-only is eigenlijk exact hetzelfde als een abonnement.

Wat zijn de voorwaarden?

Om een sim-only abonnement af te sluiten dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden zijn in het algemeen hetzelfde als bij een abonnement. Zo wordt er veelvuldig een kredietcheck gedaan. Aanbieder Simpel laat op dit moment als enige zo'n kredietcheck achterwege.

Hoe kan ik van mijn huidige aanbieder overstappen?

Introductie

In onderstaand stappenplan vind je de stappen die benodigd zijn om een nieuw abonnement af te sluiten en je oude abonnement of prepaid te beëindigen.

Van prepaid naar abonnement met toestel

 1. Maak je beltegoed op
  Een prepaid-kaart hoef je niet op te zeggen als je wil wisselen van abonnement. Wel is het verstandig je beltegoed op te maken, want dat ben je kwijt als je je nieuwe abonnement gaat gebruiken.
 2. Zoek je abonnement en toestel
  Gebruik de handige zoek- en filterfuncties op sim-only-vergelijk om een geschikt abonnement en geschikt toestel uit te kiezen.
 3. Bestel
  Als je alles hebt gecontroleerd en het goedkoopste abonnement hebt gevonden, kan je jouw abonnement bestellen. Als je je nummer wilt behouden dien je dit bij bestellen aan te geven. Soms moet je betalen voor nummerbehoud, maar dit mag nooit meer dan 10 euro zijn. Meer over nummerbehoud vind je hieronder

Van abonnement naar abonnement met toestel

 1. Zeg je oude abonnement op
  Als je een nieuw abonnement wil, moet je je oude abonnement opzeggen. Meestal kan je aangegeven dat je nieuwe provider dit doet, maar dat is niet altijd het geval. Controleer dit daarom goed bij de aanvraag van je nieuwe abonnement of op de site van je nieuwe provider. Gebruik de makkelijke opzegbrief. Je oude abonnement moet je meestal drie maanden van tevoren opzeggen, soms is dit korter.
 2. Zoek je abonnement en toestel
  Maak een keuze uit alle stunts en aanbiedingen die op SimOnlyStunter.com te vinden zijn.
 3. Bestel
  Als je alles hebt gecontroleerd en het goedkoopste abonnement hebt gevonden, kan je jouw abonnement bestellen. Als je je nummer wilt behouden dien je dit bij bestellen aan te geven. Soms moet je betalen voor nummerbehoud, maar dit mag nooit meer dan 10 euro zijn. Meer over nummerbehoud vind je hieronder

Kan ik mijn nummer behouden als ik overstap?

Introductie

Het is mogelijk je 06-nummer mee te nemen (ook wel nummerportabiliteit genoemd) bij overstap naar een andere aanbieder. Hiervoor kunnen kosten in rekening gebracht worden. Deze bedragen echter nooit meer dan 10 euro. Aanbieders zijn verplicht om mee te werken aan een verzoek tot het verhuizen van je nummer.

Wanneer meenemen?

Je kan je nummer meenemen als je verandert van abonnement bij dezelfde aanbieder of als je verandert van aanbieder. Dit geldt ook voor switchen van prepaid-aanbieder, of voor de overgang van abonnement naar prepaid of voor de overgang van prepaid naar abonnement.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het verhuizen van een telefoonnummer bedragen maximaal 10 euro. Je betaalt deze kosten aan de nieuwe prepaid-aanbieder. Je oude aanbieder mag geen geld vragen voor de verhuizing.

Hoe neem ik mijn nummer mee?

Je nummer kan je meenemen door dit aan te geven bij het bestellen van de nieuwe prepaid. Hou er rekening mee dat je dit verzoek minstens twee weken voor het aflopen van je oude abonnement / prepaid doorgeeft aan de nieuwe provider.

Hoe lang duurt de verhuizing?

Het verhuizen van je nummer duurt maximaal 10 werkdagen. Je nieuwe aanbieder regelt de verhuizing met je oude aanbieder.

Waar kan ik klagen?

Vraag eerst de reden van afwijzing indien het verhuizen van je nummer niet lukt. Vervolgens kan je nieuwe aanbieder schriftelijk een klacht indienen. Je kan eventueel ook de Geschillencommissie Telecommunicatie inschakelen.

Meer informatie

consuWijzer.nl

Wat moet ik doen om mijn telefoon simlock vrij te krijgen?

Introductie

Om te bellen met een sim-only dien je niet alleen een toestel te hebben, maar dit toestel moet ook sim-lock-vrij zijn. Toestellen die je zonder abonnement of prepaid-tegoed koopt zijn dit sowieso. Toestellen die niet sim-lock-vrij zijn moet je sim-lock-vrij maken.

Controleren op sim-lock

Het is niet eenvoudig om te zien of je toestel een sim-lock heeft. Je kan dit het beste zien door een simkaart van een andere provider dan die waar je mee belt, in je telefoon te doen. Kan je dan met de telefoon bellen dan is de telefoon sim-lock-vrij.

Sim-lock-vrij maken

Als je een toestel hebt met sim-lock, dien je deze sim-lock-vrij te maken om te bellen met een andere aanbieder. Het simlock kan na een jaar gratis verwijderd worden. Hoe dat te doen verschilt per provider. Kijk daarom op de website van de providers voor meer informatie.

Wat moet ik doen als mijn beltegoed op is?

Opwaarderen

Het opwaarderen van je sim only prepaid is ontzettend eenvoudig. Je kunt een prepaid opwaardeerkaart kopen in de winkel, maar je kunt het net zo makkelijk online bestellen. Bij providers zoals Simyo kun je gewoon naar de website gaan, vervolgens voor prepaid kiezen en dan beltegoed opwaarderen. Je hoeft er dus niet eens de deur voor uit.

Je kunt al opwaarderen vanaf een paar euro. Zodra je verzoek tot opwaarderen is verzonden zul je al binnen enkele minuten zien dat je prepaid beltegoed is aangevuld. Dit gaat ontzettend snel. Dat is het gemak van sim only prepaid.

Hoe weet ik hoeveel beltegoed ik nog heb?

Beltegoed

De hoeveelheid beltegoed die je nog op je prepaid simkaart hebt staan kun je eenvoudig opvragen. Elke provider heeft zijn eigen informatiedienst die je kunt raadplegen en waar je dus direct kunt zien hoeveel beltegoed je nog tot je beschikking hebt.

Als je ziet dat je nog maar weinig beltegoed tot je beschikking hebt is het belangrijk om tijdig op te waarderen. Zo voorkom je dat je ergens midden in een telefoongesprek wordt afgebroken omdat je zonder beltegoed zit. Je kunt opwaarderen door een kaartje te kopen in de winkel, maar net zo makkelijk doe je het online bij je provider.

Je kunt voor een klein bedrag je beltegoed opwaarderen, maar je kunt er ook voor kiezen om direct voor een paar tientjes beltegoed op je telefoon te zetten. Aangezien je met sim only prepaid je beltegoed makkelijk via internet kunt opwaarderen kun je net zo goed elke keer een klein bedrag opwaarderen. Je hebt je beltegoed dan in no-time op je simkaart staan.

LIKEMUNspreuk